Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
18142
Sted- og lokalitetsnummer
140406-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 27/4 1892, godsejer C.J.H. Brask. "Storhøj", 3 x 20 m. Græs i ager. Ejeren fået tilladelse til at beplante siderne for at undgå, at høns ødelægger højen.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Storhøj". I sig selv uskadt. Ligger i udkant af have/friareal tilhørende virksomhed ("SJ - Silo-Jensen"). NV for højen er plantet et lille, tredobbelt læhegn af fyr, lærk og løvtræ, skønsmæssigt nu 5-7 år gammelt. Et affaldsbål indeholdende bl.a. en dukkevogn og en springmadras er brændt af et par m V for højfod, metalbestanddelene fra nævnte (og andre) effekter ligger tilbage. Bålet synes dog nylig brændt og er formentlig en engangsforeteelse, evt. ved amtstilsyn, hvis resterne til den tid ikke er fjernet. Det ca. 30 m lange læhegn er uden betydning for højens fri beliggenhed og påtales derfor ikke i forbindelse m. nyberejsningen. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. 4 store ege på højen. Desuden lidt krat særligt mod NV samt græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links