5817, oversigt, s.f. V
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23022
Sted- og lokalitetsnummer
180809-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 2/3 1892. Ulfborg Aktieplantage. "Storhøj" eller "Stjernehøj", 6,5 x 32 m. Lyngklædt med enkelte fyrrebuske, i plantage. Højen har meget stejle sider. Fra VNV-fod strækker en kløft sig op ad højen til top. Dens bredde er 7 m, dybden 1,75 m. Udkastet jord herfra har åbenbart deformeret de tilstødende højsider noget. I toppens Ø-side en nyere nedgravning (1,35 m i diam., 0,95 m dyb). Herfra fører to smalle gange ud mod N og V. Højsiderne er noget ujævne og i N og SØ har stier skåret sig ned. Højen er meget anseelig. (Topbeskadigelsen, der forment- lig skyldes tyskerne, bør repareres).

Undersøgelseshistorie

1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Stjernehøj" Stor og flot gravhøj i Ulfborg Plantage, enkelte selvsåede træer på højen. Højen fremstår efter restaureringen i 1951 som en imponerende høj med kun en enkelt nedslidt sti til toppen fra S-siden. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links