Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271149
Sted- og lokalitetsnummer
160307-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 14 m. Overfladen meget uregelmæssig med større lavninger Ø og V for top og ved Ø-fod. Lyng i plantage.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I ligeså miserabel tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Ligger i plantage og er bevokset med fyrretræer. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Omgivelser: Plantage. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. Bevoksning: 1979: Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFyrretræerne er fældet. Idag er højen bevokset med små birk, graner, røn, hindbær mm. Rodvælteren mod syd er ikke længere synlig - er formentlig groet til.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med birk, graner, røn, hindbær mm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links