Oversigt set fra NV. Højen ligger i tæt bevoksning
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1204116
Sted- og lokalitetsnummer
110210-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 16 m; flade sænkninger i toppen, temmelig hullet i siderne. Der er for længere tid siden taget et par læs grus i vestre side. Græsklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Spor efter afgravninger rundt om på siderne, hvor tyskerne har taget fyld under krigen. I N har der været et stort, mindst 1,7 m. dybt hul ved højfoden samt hul i siden. Her er fyldt delvis op med fyld fra et vejarbejde i nærheden for 10-20 år siden. Det samme gælder et hul i Ø-siden. Gl. hulning i NØ l. del af topflade. Ø og SØ for højen, i nogle meters afstand, en del skrammel, som vil blive solgt og fjernet. Ø-siden er bevokset med lavt krat af kirsebær, som med fordel kunne fjernes, således at højen kan ses fra vejen. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i træbevokset areal ved ejendom.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i træbevokset areal bag ejendom.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links