Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
141176
Sted- og lokalitetsnummer
120509-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,40 (fra nordvest) - 1,80 (fra øst) x 19 m. Plante- riller. Vej hen over nordøstside. Et par mindre sten syn- lige i siden mod øst og nord. Græsklædt, med enkelte fyr, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.40 (fra nordvest)- 1.80 (fra øst) x 19 m. Planteriller. Vej hen over nordøstside. Et par mindre sten synlige i siden mod øst og nord. Græsklædt med enkelte fyr, i plantage.Sbnr.119 sandsynligvis den samme høj som sbnr. 9. Denne slettes.
1953
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1967
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i stormvæltet nåletræsplantage ret op af eksisterende, ældre nåletræsbeplantning mod S. På højen vokser flere mindre og mellemstore bøgetræer. Ved højfod begyndende nåletræsopvækst. Højen er fejlafsat henved 30 meter sydligt i forhold til den aktuelle placering.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links