Oversigt - set fra vest.
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1109101
Sted- og lokalitetsnummer
100710-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 10 m i diameter, højde 1,3 m. I midten et 1,1 m dybt krater, som er 4 m i diameter. Størstedelen af højfoden er omdannet til en grøft, evt. efter fjernelse af randstenskæde. Bevokset med græs og rødgran, i skov.

Undersøgelseshistorie

1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, helt ødelagt, kun en 1 1/2 m høj Ring tilbage, Diam. 10 m.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 10 m i diameter, højde 1,3 m. I midten et 1,1 m dybt krater, som er 4 m i diameter. Størstedelen af højfoden er omdannet til en grøft, evt. efter fjernelse af randstenskæde. Bevokset med græs og rødgran, i skov.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i lysning i granplantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links