set fra SV
.
set fra SØ
.
Tilsynsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250611
Sted- og lokalitetsnummer
180310-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 15 m. Tilgroet tophul, lidt uregelmæssige sider. Ellers velbevaret. Græsgroet med gran i lille plantage.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Syvhøje". Tilgroet tophul. Bevokset med græs, brombær og andet løvkrat, samt døde delvis væltede fyrtræer. Opad dige. I krat/blandskov ud mod ager. Indtil højfod i nord er henlagt en større markstensdynge, ca. 22 m lang. Nordenden mod "ikke fredet sb 44", er delvis tilgroet. Højen er totalt skjult af krat. 4.11.91 nr 11 og 12 er ombyttede op fredningskortet. Nr. 12 skal være den sydøstligeste høj. M.B. ** Seværdighedsforklaring ** Ved pleje skal markstensdynge påtales/fjernes. Bevoksning: 1991: Løvkrat
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links