Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280342
Sted- og lokalitetsnummer
180601-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 x 12 m. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 0,8 x 15,0 x 13,0 m. Sænkning mod SV, 3 x 2 x 0,3 m. Plantefurer i retning NNØ/SSV, affladet top. Kan ikke fotograferes p.g.a. bevoksning. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Genbes.? Ulovlig beplantning? Ved genbesigtigelse 27.10.81, suppl. opl.: Højen er tilplantet med gran (som den omliggende plantage) for længe siden (før 1961). De fleste af træerne er døde i en forholdsvis ung alder (10-12 år), nogle er blæst omkuld, men enkelte lever endnu og er nu temmeligt store. Bevoksningen både på og omkring højen har nu karakter af vildnis. Ved N-foden løber i Ø/V-retning en stribe utilplantet jord, form. oprindelig et skovspor. SUA ** Sagsbehandlerkommentarer ** Granbeplantning på højen skal væk. SUA kontakter ejeren. Senere tilføjelse: Anders har - forår '82 - bedt om at få fjernet bevoksningen, men ærlig talt, det må være nok at pointere, at der ikke må plantes på og ved højen igen. Finde ejer. Senere tilføjelse: - og den slags har vi faktisk ikke tid til. Droppet. Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links