Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261015
Sted- og lokalitetsnummer
160401-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kolpengård og Løve "Tavlhøj". 3,5 x 20 m. Sti i lavning fra V; bænk på top; mindre afgravninger i V og N. Træer i plantage. NM.I: 3 mindre afgravninger i V og N.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Taulhøj". En vestfra kommende sti leder radiært til højens top, skærende sig delvis ned i højsiden som en hulvej. På toppen en helt mørnet træbænk. Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj i skov. Bevokset med mange løvtræer heraf flere udgåede og væltede samt enkelte små graner.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links