Oversigt set fra sydvest
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180614
Sted- og lokalitetsnummer
131001-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Gust og Vrå m.fl. Høj, 1,5 x 20 m. Højkarakteren velbevaret. NMI: Høj, 1,5 x 20 m. Nylig overpløjet (af ny ejer trods forrige ejers løfte om istandsættelse og bevaring, journ. 616/42). Højkarakteren dog vel- bevaret og højen må efter tilsåning med græs ikke blive udsat for mere overlast. (Dette blev meddelt nuværende ejer og ifald han retter sig herefter bør ingen tiltale rejses).

Undersøgelseshistorie

1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyOverpløjet og temmelig udfladet høj, ses som svag forhøjning uden klar højfod. Ligger i afgræsset mark.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links