Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201057
Sted- og lokalitetsnummer
130813-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Notering af tidl. C-høj (1938: matr. 4a Thisted By, Tapdrup) med følgende fredningstekst: *********************************************** Høj, 1,5 m høj, diameter 16 x 17,5 m. Højtop og den østlige højfod afgravede. I skov.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Ødelagt. Tildels sløjfet. - Thisted Mølle har ligget paa Højen.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMellemstor Høj, Siderne forgravede, hele Centret bortgravet lige til Bunden. I Plantage.Hele Centret bortgravet, ganske forstyrret.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links