Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
330283
Sted- og lokalitetsnummer
190506-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

I landskabet omkring Guldager nord for Esbjerg kan man finde adskillige mindre høje, der i den sene bondestenalder blev bygget som gravmonumenter over afdøde mænd og kvinder. Det er ofte fra fundene i denne slags grave, arkæologer henter deres viden om datidens samfund. Mellem år 2850 og 2400 f.Kr. blev der bygget mange tusinde af denne slags gravhøje, og omkring 4.000 af disse er bevaret den dag i dag. I og omkring Guldager ligger der over 750 gravhøje. Flere af gravhøjene ved Guldager blev fredet allerede i 1904. Derfor er der så usædvanligt mange høje bevaret lige her.

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1904, løjtn. Lassen. Høj, 1 x 15,25 m. Lille flad sænkning i NØ-siden. Velbevaret. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1917
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links