Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37134
Sted- og lokalitetsnummer
080206-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En svag højning, vistnok resten af en lile høj. Den er gen- nemskåret fra SV til NØ af en bred og dyb grøft, der har ødelagt mindesmærket. Ca. 15 m SSØ for 3713-3, sb. 12.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCa. 15 m ssø. for foregående [sb.12] ses en svag højning, vistnok resten af en lille høj. Den er gennemskåret fra sv. til nø. af en bred og dyb grøft, der har ødelagt mindesmærket.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTotalt spoleret af en grøft, der går fra nord mod syd. Den måler 1 m i bunden og 2 m i kronen. På højens nordside ligger en del kvas. I foden står nogle gl. løvtræer. Højen ligger på en øst-skråning ned mod en mose. Er dækket af visne løvblade. Skaden for gammel til påtale. Mål: 1,1x12x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** Dels p.g.a. de 15 øvrige høje, dels p.ga. Frederik d. VII's hærværk - men kun små stjerner. Bevoksning: 1985: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet. Generelt om Tokkelund kan siges, at skoven er meget vildvoksende og vanskelig tilgængelig uden for vejene. Dde nordligste høje synes at ligge nogenlunde på plads, mens den sydlige gruppe tæller mindst to høje mere end de allerede fredede. De sorte cirkler på 4 cm kortet er mere nøjagtige end de på FF angivne placeringer. P.g.a. bevoksning kunne opmåling med GPS ikke foretages.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links