5276 Oversigt s.f. Ø
.
5275 Oversigt s.f. V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240342
Sted- og lokalitetsnummer
180414-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: ? , Ulborg skovdistrikt afd.676 Høj, 2 x 16 m. Lyngklædt med enkelte fyrrebuske, i hede. I toppen ubetydelig tilgroet sænkning. I V-siden, nær toppen ubetydelig til- groet sænkning. I V-siden, nær toppen en nedgravning (1,5 m i diam., 0,45 m dyb) hvori rævegrav. Iøvrigt er højen bortset fra mindre ujævnheder velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1892
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I V-siden af top gammel nedgravning, 1,5 x 0,5 m., med rævegrav. Lidt ujævne sider, men nydelig høj. I tidligere hedestykke, der er groet stærkt til med bjergfyr, der imidlertid er døende p.g.a. alder og/eller forsuring. Det ville pynte, hvis højen (og for den sags skyld hele hedestykket) blev ryddet for bjergfyr. Taler med skovfogeden. Højen ligger øverst på den tunge af højdedraget, der skyder ud mod ØSØ, altså måske en anelse vestligere end angivet på kortene, slet ikke nok til ændret afsætning. Bevoksning: 1986: Lyng og Nålekrat/-træer
1991
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links