Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210940
Sted- og lokalitetsnummer
130601-71
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En højrest, vestre halvdel helt bortkørt, østre stærkt forgravet. Tidl. C-høj. Overpløjet. Ses som højning i marken. (Afmeldt 31.7. 1998/MBE)

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, ]]stærkt afgravet[[, oprindelig omtrent 7 F. høi, Midtgraven er ikke forstyrret, 75 F. i Tværmaal, mindre Hul i Midten.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, vestre halvdel helt bortkørt, østre stærkt forgravet.[[Frigivet]] [[781/39]]
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links