Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240550
Sted- og lokalitetsnummer
180808-89
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Trøstrup og Grimstrup jorder. Høj, 2,7 x 19 m. Lyngklædt i hede. I toppen stort krater (diam. 5 m, dybde 1 m). I SSV-siden strækker en rende sig fra højfod næsten til krateret. Dens bredde er 1 - 1,8 m, dybden 0,7 m. Øverst i denne rende en rævegrav. I SØ- siden en anden lignende rende (0,7 m bred, 0,5 m dyb). Højsiderne er velbe- varede, bortset fra et lille hul i V-siden og en flad sænkning i SSØ- siden. (Højen er smukt beliggende). 1962: i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, tilgroet sænkning i top (opfyldt krater), lidt ujævne sider, gl. skader er udbedrede og tilgroede, bevokset med græs, blåbærris, løvkrat og løvtræer, i ager, på østlig højtop rester af hulebyggeri med halmballer og rester af stoppede møbler. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links