Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23182
Sted- og lokalitetsnummer
140502-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, "Translev høj", anslået størrelse ca. 10-14 x 2-2,5 m, på kanten af stejl skrænt, nedad hvilken en del af Ø-siden sy- nes at være skredet. Fuldstændig bevokset med tæt tjørnekrat. NMI.: Fuldstændig bevokset med tæt tjørnekrat (derfor vanskelig at opmåle og beskrive nærmere).

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen inkl. tæt krat. Ligger i V-kanten af gammel, tilgroet grus-/mergelgrav. ********************************************** Genbesigtigelse 7.10.1987: Mål: 2,0 x 20,0 m. - højen er kun målt i retningen N/S, da måling i Ø/V ville gå lige gennem ufremkommeligt tornekrat af samme slags, som dækker hele højen: Slåen, tjørn, rose, brombær. Tilsyneladende ubeskadiget. Er dog aldeles uoverskuelig. Ville nok gennem pleje få betydelig landskabelig virkning. JGB Bevoksning: 1980: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBåde selve højen og området omkring er fuldstændig tilgroet med tjørnekrat og derfor ikke mulig at tilse. Beliggende i skovstykke i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links