Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281149
Sted- og lokalitetsnummer
160304-110
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 22 m. Nordvestlige trediedel sløjfet; i toppen to større huller. Græs i have.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Hul i sydlig top, ca. 3 x 3,5 m, 0,7 m dybt, tilgroet. Nordvestlig højside stærkt afgravet i halvbue. Østlig top noget hullet, delvist tilgroet. Bevokset med græs og gamle løvtræer, i have. Tilbygning i vinkel på gamle hus, i nord-syd og af ca. samme størrelse. Med gavl ca. 15 m fra sø. højfod. Muret garage i røde sten ca. 5-7 m fra sv. højfod. Bygningerne ses ikke på 4-cm kort fra 1971. Disp. er givet til garage i 1984 og her fremgår det (amtets udsagn). Bevoksning: 1997: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med løvtræer og brombærkrat på nordsiden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links