Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24082
Sted- og lokalitetsnummer
130302-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj af "Trehøje", 1,50 x 10,50 m. Stærkt kløftet ved ud- gravning fra øst. Lyngklædt, i hede. NM I: Sb. 14-16 kaldes "Trehøje" og ligger sammen NV for Skygge.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Trehøje", større afgravning af NØ-lige højside ind til og med højtop med dyregrav, iøvrigt meget hullet og afgravet i sider og fod efter dyregrave, alt tilgroet med lyng og revling i granplantage. Bevoksning: 1991: Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum1-1,5 m x 14 m. plyndirng i snegleform i toppen - gravet ind fra vest. Lyngklædt i skov/hede.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links