Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
190926
Sted- og lokalitetsnummer
130808-94
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, 16 x 2,5 m. Hele midten og nordsiden afgravet. C-højen afmeldt til RAS 6.januar 1997: ****************************** C-højen er konstateret fjernet ved langbrug og derefter udgravet af Viborg Stiftsmuseum. Ingen fund. Løvel, matr.nr. 18: Høj i skel til matr.nr. 3p af Løvel.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 93-95] Trehøje. tø. [=temmelig ødelagt] -gjennemgravet.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 16 x 2 1/2 m. Hele midten og nordsiden afgravet.
1983
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Viborg Museum
1983
Museal udgravning - Viborg Museum
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravning af den ødelagte og overpløjede høj i forbindelse med fredningssag. Højen er beliggende i skel på en flad mod syd skrånende mark. Ved udgravningen fandtes ingen sikre spor af den oprindelige høj. [Ingen yderligere oplysninger om fredningssagen].
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links