Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320519
Sted- og lokalitetsnummer
190516-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en af "Trehøje", 2,20 x 19 m. Stor, uregelmæssig gravning i top har fjernet det meste af midten; hullet når i nord til bunden og er ført gennem siden her, diameter 6 m. Fem store, dybe huller nederst i siden fra nordvest over syd til sydøst; fire mindre huller øverst i siden fra syd til nordøst. Nordfod bortgravet. Lyngklædt, delvis bevokset, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre, udgravet Høj.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,20 m h., Diam. 19 m. Toppen borttaget, Diam. ca. 5 m. I den en uregelmæssig Gravning, 0,90 m d., ca. 3 m i Diam., med Udgang i S.V. Siden fuldstændig ødelagt i S. og N.V. af Kartoffelkuler, den øvrige Del af den afgravet, navnlig i N., hvor det meste af Fylden er borttaget fra Fod til Top. Lynggroet, beplantet i ny Plantage. [Sb.] 22-23. Ingen af disse Høje bærer Spor af at have været overpløjede. [Sb.]19 og 22-23 hedder Trehøje.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, en af "Trehøje" [sb. 19 og 22-23], 2.20 x 19 m. Stor uregelmæssig gravning i top, har fjernet det meste af midten, hullet når i n til bunden og er ført gennem siden her, diam. 6 m. Fem store, dybe huller nederst i siden fra nv. over s til sø, fire mindre huller øverst i siden fra s til nø. N-fod bortgravet. Lyngklædt, delvis bevokset, i plantage.Højen er på sb.-kortet afmærket lidt for langt mod Ø, svarer den nordl. signatur på M 3205, der dog er afsat lidt for langt mod V. Rettet på det nye kort.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links