Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
14089
Sted- og lokalitetsnummer
120212-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 18 m. I top et hul ca. 3 x 4 m stort og 0,5 m dybt, løbende ud i sydvestsiden. Noget afgravet også mod nord. Lynggroet med fyr i hede med fyr.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumMosklædt, forgravet høj i netop afdrevet skovareal. Flere stød efter tidligere fældede fyrretræer.
2014
Museal besigtigelse - Nordjyllands Historiske MuseumPå foranledning af indberetning fra Museumscenter Års foretages en besigtigelse af herværende fortidsminde, med henblik på at vurdere opsætning af hochsits. det konstateredes, at der var nedgravet et hochsitz samt opsat en skrivebordsstol på toppen af fortidsmindet. Dette anmeldes pr. mail til styrelsen 28/8 2014.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links