Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
170631
Sted- og lokalitetsnummer
130207-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Troldhøj", 1,5 x 18 m. Hele det indre bortgravet. Enkelte træer, i plantage. C-højen tinglyst med følgende tekst: ************************************ Høj, "Troldhøj". 1,5 m høj, diameter 12 x 13 m. I højens centrum en større sænkning. Højens østlige side er afgravet i ca. 3 meters bredde; i den SV-lige højside en ældre udgravning.

Undersøgelseshistorie

1909
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet. Formodet høj helt tilgroet med brombær. Ligger vest for vaskeanlæg til lastbiler.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links