sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270552
Sted- og lokalitetsnummer
180317-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,6 x 15 m (nord-syd) x 22 m (øst-vest). Overfladen ujævn og forgravet, men alt tilgroet med lyng. Over højens sydlige del går et gammelt vejspor, der er noget forsænket i højsiden. I højen er en del rævegrave. Ca. 4 m af hø- jens sydlige del ligger på matr.nr. 14e, medens højen iøvrigt ligger på matr. nr. 13c. NMI: 0,5 x 11 m, lyngbevokset i hede.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 0,6 x 22,0 x 10,0 m. Meget forgravet i top og sider, her også gamle rævegrave. Der er pløjet yderligere et par m. over SV-foden. Højens dårlige tilstand generelt gør dog nok en henvendelse til ejer i denne anledning urimelig, alle skader gamle. Bevoksning: 1983: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links