Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231419
Sted- og lokalitetsnummer
150604-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Tvillinghøjen", 0,60-1,00 x ca. 27 m (N-S) - 20 m. Stor, indtil ca. 0,60 m dyb sænkning i midten, 10 m i N-S, 6 m i Ø-V. 9 svære sten i randen mod S er antagelig rand- sten, men er udnyttet som skelmarkering. Beplantet med gran, i skov.

Undersøgelseshistorie

1963
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1971
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er dækket af brombær samt enkelte mindre bøgetræer. Rodvælter på toppen mod syd. Randsten mod syd er synlige.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links