Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
12133
Sted- og lokalitetsnummer
120113-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Beskrivelse 1960: "Uglhøj", højrest, 2 x 12 (øst-vest) x 17 m (nord-syd). (Det naturlige terræn uden for højen sy- nes kun uberørt på nogle få meter øst for højen samt på et større stykke syd for højen). Det meste af højens vestlige halvdel er bortgravet ved gammel, dyb, tilgroet sandgrav, som højens vestside nu skråner ned i. Afgravning af terrænet nord for højen synes også at have fundet sted, og højside og nuværende skrænt går her ud i eet. (I dag ses intet skur mod nordsiden, men et indhak i skråningen nord for højen, der dog vist ligger uden for og dybere end denne, og hvor lidt grene og tynde kassebrædder ligger, er muligvis stedet for det tidligere skur. Spor efter, at drenge har bygget huler i højen ses ikke. 1954 bevokset med græs, gyvel og løvtræer, i ager.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFundet som beskrevet. I rekreativt areal omgivet af kirke og institutioner. Bænk opstillet på højen.Gangfure mod NV. Højfod er helt tilgroet i elmeopvækst, der bør fjernes.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Ulshøj". Græsklædt høj i offentlig areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links