Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281413
Sted- og lokalitetsnummer
150203-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, ca. 1½ m. høj og 16 m. i diameter. Jævnt kuplet høj med klar højfod bortset fra mod øst, hvor højfoden er lidt udflydende. Beliggende i privat løvskov på en bakketop.

Undersøgelseshistorie

1991
Museal besigtigelse - Moesgård Museum
1992
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævnt kuplet rundhøj.
1992
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal rekognoscering - Moesgård MuseumUregistreret rundhøj. Fundet på baggrund af det tidligere Århus Amts registreringer. Bør fredes/tinglyses samt afmærkes. Højen måler ca. 16 m. i diameter og ca. 1,75 i højden. Højen plejes af Odder Kommune.Svag aftegning på reliefkort ovenpå naturlig højning
2014
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumRundhøj. Lokaliseret på baggrund af Odder Kommunes beskrivelse (som vist nok stammer fra det gamle Århus Amt) samt reliefkort. Beliggende i privat løvskov på en bakketop. Måler ca. 1½ m. i højden og 16 m. i diameter. Højfoden er klart afgrænset bortset fra mod øst, hvor foden er lidt udflydende. Højen er jævnt kuplet. Store bøgetræer på højen samt græs. Vurderes at være fredningsværdig.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFin gravhøj beliggende på bakke. Græsklædt samt bevokset med et par store løvtræer, hvoraf én er gået ud.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links