Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
22116
Sted- og lokalitetsnummer
130502-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 26/10 1932. Lensgrevinde I.D. Wedell-Wedellsborg, Frijsenborg Underafd. 1. Kirkeskoven. Høj, 2 x 22 m. På S-siden 2 større sten, en lignende på V-siden nær top.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 2 sten på S-siden, 1 på V-siden. Højen umulig at fotografere. Væltet stød i NØ, gammel skade. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Tæt tilgroet i træer, buske og krat. Flere store sten synlige. Skoven omkring højen er nytilplantet (gentilplantning af eksisterende skov).
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er fuldstændig tilgroet i forskellige træer, buske og krat.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links