Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150864
Sted- og lokalitetsnummer
120212-155
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 1 x 7 m. Beskadiget i VNV-siden efter vindfælde.

Undersøgelseshistorie

2005
Tinglysning - KUAS, FortidsminderBeskadiget i VNV-siden efter vindfælde.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumUundseelig høj på lokal moræneknold i plantage. Ældre beplantning med tæt nåletræsbevoksning dækker højen, der mæppe er erkendt som fortidsminde.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumVegetationsløs, træbevokset høj i nåletræsplantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links