Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
23084
Sted- og lokalitetsnummer
130608-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 7 x 0,75 m. Lynggroet, i hede. Velbevaret. Ligger højt på en hedebakke. Højen aflyst 24.oktober 1962 ****************************

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2308:4, Status: B
1962
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal besigtigelse - Viborg MuseumVed en besigtigelse af resterne af gravhøjen kunne ses de lige sider af et gammelt, tilgroet, rektangulært udgravningsfelt, der fra øst strækker sig ind gennem midten af højen og med en lille firkantet udvidelse mod syd i den østlige del af højen. Det synes sandsynligt, at Nationalmuseet har foretaget en delvis udgravning af højen i 1962. Udgravningsfeltet var ved besigtigelsen delvist opfyldt med byggeaffald. Højens sider mod syd, vest og nord står tilbage. Lodsejeren tilkendegav, at han ville reetablere højen i henhold til de dimensioner, den havde ved S. Müllers berejsning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links