Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
22094
Sted- og lokalitetsnummer
130614-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Tinglysning - NationalmuseetTingl.: 13/1 1893. Sædegårdsejer H.J. Hansen. Diplom Afmærkn.: MS 1898, kapt. Søegaard. Større høj, "Vandalshøj",(nu utilgængelig p.g.a. omgivende sæd).
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Vandalshøj". Bevokset med hindbærris i NØ-side. De gamle skader i top og sider kan endnu ses. N for højen er for ca. 30 år siden plantet et tjørnehegn i skel til nabo. Bevoksning: 1980: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med forskellige løvtræer (bøg, eg, hvidtjørn, røn, hyld) samt et nåletræ på nordvestsiden. Flere af træerne er gået ud. Beliggende i skel i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links