Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
422538
Sted- og lokalitetsnummer
070109-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 16 m. Flad sænkning i top 3 x 2,50 m. Af N-siden er en del bortskåret af en dyb grøft i hvis rand mod V en større sten er blottet, en anden er styrtet ned i grøften tæt ved. Græsklædt, bevokset med bøg, lærk, eg, ask, i skov.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVedby Vesterskov Afd. 46. - Lille, rund Høj som foregaaende, 1 x 14 m. I Toppen en flad sænkning af en ældre Gravning. En Del af den nordre Side bortskaaret af en dyb Grøft - Træbevokset. Bevoksning: 1984: Løvkrat
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 16 m. Flad sænkning i top 3 x 2.50 m. Af n-siden er en del bortskåret af en dyb grøft i hvis rand mod v. en større sten er blottet, en anden er styrtet ned i grøften tæt ved. Græsklædt, bevokset med bøg, lærk, eg, ask, i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, Vesby Vesterskov. Som beskrevet på blåt kort. Temmelig overvokset med krat af brombær og nælde. Bevoksning: 1984: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links