Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131196
Sted- og lokalitetsnummer
120513-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,6 x 17 m. En indtil 5 m bred gravning i top ført ud i siden mod nord-nordøst, syd-sydøst og syd-sydvest; i midten 1,65 m dyb, går herfra omtrent vandret ud mod syd-sydøst og nord-nordøst, her dog over en ca. 0,5 m høj bænk. Dybde af gravningen mod syd-sydvest er 1,1 m. Fod i nord-nordøst let afgravet. Bevokset med blåbær, lyng o.lign., med en enkelt fyr, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræs- og mosbeklædt høj bevokset med unge ege. Højen ligger i en lysning i granplantage.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKratovergroet høj i lysning i plantage. En del gamle stød fra fældede træer ses på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links