Oversigtsfoto fra nordøst
.
Oversigtsfoto fra sydøst
.
Højens vestside, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Morsø Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
150579
Sted- og lokalitetsnummer
110514-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal rekognoscering - Museum ThyRundhøj uden fredningdnummer. Ligger dels i ager, dels i have. Skal/bør tinglyses / om tinglyses dkc: sb 110514-17, tidligere ødelagt og affredet høj. Nu står den som fin rundet høj i område med flere gravhøje. GPSmÕling dÕrlig, ortofoto.
2012
Museal besigtigelse - Holstebro Museum
2014
Museal besigtigelse - Museum ThyGravhøj, ca. 1,7 m høj og ca. 16 m i nord-sydlig retning samt ca. 13 m i øst-vestlig retning. Den har kuplet top og en let langstrakt form. Vestsiden lige afskåret. Højen ligger i dyrket mark med have mod vest
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links