Oversigt set fra nord
.
Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
11077
Sted- og lokalitetsnummer
110709-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/10 1903, proprietær C,J. Nørgaard Diplom Afmærkn.: MS 1907, forfatteren Skjoldborg Lille, 1,5 x 13 m. I S-N dog kun 11 m. Lille flad sænkning i toppen. I S foden lidt afskåret. 2 randsten i Ø, 4 i S. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAfpløjet rundhøj i ager. Fritliggende. Pløjes helt ind i højfod hele vejen rundt så foden står ganske stejlt, men dog stadig græsklædt. FM. Granit på S. højtop. Gl flad afgravning af N. højtop. Små markstensdynger på N og V højfod. Ingen synlige randsten, - er sikkert fjernet ved nærpløjning. Ingen træer på højen som er helt græsklædt. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i ager.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en græsklædt rundhøj med enkelte småtræer, der ligger i dyrket mark.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj der ligger i dyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links