Fortidsminde set fra nord
.
Fortidsminde set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
381732
Sted- og lokalitetsnummer
090603-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 5400 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, ”Vester Æble”. 16 m i diameter, 0,7 m høj.

Undersøgelseshistorie

2000
Museal besigtigelse - Odense Bys Museer
2002
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i skov.
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerRundhøj, ”Vester Æble”. Cirkulær rundhøj, overpløjet men fremstår ganske synligt i terrænet. 16 x 0,7 meter. Overfladen let ujævn grundet et par ældre rodvæltere fra 1999 stormen mod sydøst og nord med en størrelse på 1½x1½ meter. Fortidsmindet ligger i blandingsskov bestående af bøg og gran. Nord for fortidsmindet et nyskovet areal med graner. Mod syd og vest ses bøgetræer med en alder på 60+ år. Mod øst endnu et areal med graner. På fortidsmindet vokser selvsået ahorn med en diameter på 30-40 cm samt enkelte unge grantræer med en alder på 5-10 år. Kun 6-8 meter nord for højen et kørespor fra den nylige skovning.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links