Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330815
Sted- og lokalitetsnummer
190110-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 - 2,3 x 18 - 20 m. Aflang, dyb sænkning ved midten, i N-S. Lyng- klædt, i ager.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløiet Høi. Høide 1,50 met. Tværmaal 18,00 met. Paa Toppen af en af Kytterne [?] i en Flyvesandsaas ligger en Høi, hvis Sider løber i et med Kyttens [?]. I Høitoppen er der et halvt tilkastet, uregelmæssigt Hul af 2,50 met Tværmaal. den nordvestlige Del af Høien er afgravet omtrent halvvejs ind mod centrum.
1897
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.8-2.3 x 18-20 m. Aflang, dyb sænkning ved midten, i nord-syd. Lyngklædt, i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Et stykke af den N-lige side på 4 x 8 m. er bortgravet eller borteroderet af kreaturaktiviteter. Skaden er tilgroet og ser gammel ud. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, delvis fjernelse, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, lyng. Foto: Farve 05.12.79.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links