Foto, detalje
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30113
Sted- og lokalitetsnummer
170406-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 24 m. En del af N-siden bortgravet; fra toppen fører en lavning mod Ø. Græs i ager. Tilladelse givet til beplantning langs foden.

Undersøgelseshistorie

1880
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Bevokset med græs, enkelte træer. I dyrket mark. Overflade ujævn. En del af N- og V-side bortgravet. Fra toppen mod Ø en lavning. Der pløjes ind til højfod, så højen får polygonalt grundrids. Flere ujævnheder hidrører fra kreaturers hvilegruber. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 02.24.79-SØ, F 02.22.79-SØ. Flyfoto S 4009-FTL-139/046.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2008. Højen er bevokset med græs og forskellige træer/buske. Træet på sydsiden har skygget græsset væk, så sydsiden er udsat for erosion.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links