oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra SØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322011
Sted- og lokalitetsnummer
030110-167
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,25 x 10 m. Træbevokset.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 0,25 x 10 m. Træbevokset.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMeget lille høj. Sten synlige i NV-rand. Beliggende straks S for gammelt stendige/grøft i tæt granskov. Planteringsgrænse straks S for højen, hvor skoven overgår til spredt, gammel bøgeskov. 15-20 årige graner vokser hen over højen. Ca. 8 m. Ø for højen ses en kiste af sten, rektangulær og orienteret NV-SØ. Ca. 1,4 x 3,1 m. stor, fyldt med hånd- til hovedstore sten. Ingen høj - stenene skimtedes i marken, der er uden vegetation. Ligger på mark, der skråner lidt mod NØ i gammel granplantage. Langsom skovning på/omkring højen, således at unødigt stormfald blandt de øvrige træer undgås. Midtvejsskrivelse omhandlende aftaler for fortidsminder i Vesterskov. Tilhører Asnæs Vesterskov, Mineslund. ** Seværdighedsforklaring ** Vanskelig at erkende. Kun adgang til fods. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links