Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
210767
Sted- og lokalitetsnummer
130112-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Viborg Høj", 2 x 20 m. Mod V dybt indhak i siden. Store af- gravninger i top, N- og SØ-siden. S-siden skåret lige af ved vejarbejde. Ø-siden afskåret ved markarbejde. Beplantet med graner. I ager.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,5 x 20 x 20 m. "Viborg Høj". S- og Ø-siden lige afskåret med ret stejle sider. Stort skår i V. Nedgravning i SØ, ca.2 x 2 m. Gammel rævegrav i NØ. Gamle beskadigelser. Bevoksning: 1981: Lyng og Nålekrat/-træer
2007
Museal besigtigelse - Viborg MuseumMuseet besigtigede nedgravningen af vandledning ved ialt 3 begivenheder. Således blev der besigtiget en 0,6 m bred grøft nord for vejen over en strækning på ca. 50 m henholdsvis øst og vest for gravhøjen. Der blev hverken i grøfternes sider eller i den opgravede jord set spor af fortidsminder.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links