Oversigtsbillede - Højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - Højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - Højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350627
Sted- og lokalitetsnummer
200103-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Lintrup, art. 36, kortbl.1, parcel 58. Høj, 5 x 34 m, med firkantet tilpløjet fod, som i nord står med en 0,5 m høj brink. I foden i nordvest et hul, 0,5 x 0,5 x 3 m. I vest står foden med en indtil 1 m høj brink. Fra sydsiden, som mod øst har en 1,7 m høj brink, er ført en bred indgravning mod midten, hvorved en del af sydlige topside er bortgravet. Østsiden flader ujævnt ned i terrasser og viser nogle hulninger. Græs- og lyngklædt, bevokset med en tæt krans af træer.

Undersøgelseshistorie

1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 5.50 m - 6 m høj, 34 m i Tværm. Fra Syd er ført en 7-8 m bred Gravning ind midt i Højen, lige til Bunden. Lyngklædt, i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 5 x 34 m, med firkantet tilpløjet fod, som i N står med en 0,5 m høj brink. I foden i NV et hul, 0,5 x 0,5 x 3 m. I V står foden med en indtil 1 m høj brink. Fra sydsiden, som mod øst har en 1,7 m høj brink, er ført en bred indgravning mod midten, hvorved en del af sydlige topside er bortgravet. Østsiden falder ujævnt ned i terrasser og viser nogle hulninger. Græs- og lyngklædt, bevoxet med en tæt krans af træer.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links