sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
29047
Sted- og lokalitetsnummer
180607-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/11 1904, gdr. Jens Peder Madsen. Diplom. Afmærkn.: MS 1938, stud.mag. C. Vebæk. Høj, 2 x 16 m. Lyng i ager. Grusgrav umiddelbart til syd. Fod tæt afpløjet. Ellers velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 15,0 x 14,0 m. Gamle gravninger i top. Voldsomme pløje- og kreaturskader på alle sider, mindst graverende mod V, på de andre sider høje brinker, hvor vegetation har svært ved at hænge fast. Højen blev overtaget i denne dårlige tilstand i 1976, skaderne er opstået i den forrige ejers tid. Højen er nu så skamferet, at der må føres jord til udefra, så siderne genskabes med en rimelig hældning og bevoksning af en slags få en chance for fodfæste. Det er næppe rimeligt at gøre den nuværende ejer ansvarlig, den tidligere ejer lever endnu, men skal være en temmelig ældre herre. Restaurering, hvis vi har kræfter til det, ellers klarer den sig nok andre 10-15 år igen. M.h.t. F550-82, som er påført blåt kort, så er der heri en omtale af, at højen trænger til pleje (brev fra Varde Museum), men intet tyder på, at noget blev gjort. Ejeroplysning på skema. 6.11.1990. Sagsbehandlerkommentar. Ny pløjekant mod V længere ud end den gamle, der er overgroet. I øvrigt ok, men der bør holdes øje. MB. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links