Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
161472
Sted- og lokalitetsnummer
120414-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, sydlige del. 16 m lang i retningen vestnordvest-østsydøst, 8 m bred og 1,25 m høj. Græs- og lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille lynggroet Høj, udgravet og Overpløjet.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, sydlige del. 16 m lang i retningen vestnordvest-østsydøst, 8 m bred og 1,25 m høj. Græs- og lyngklædt.
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj i græsareal mellem plantage og ager. Græs- og lyngklædt. Sankestenmod V ved højfod.. Fyrretræer vokser på NØ-delen. Kan plejes.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLyngklædt højrest i skovbryn mellem plantage og dyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links