Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241180
Sted- og lokalitetsnummer
160115-107
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2411:80 Gravhøj. Højen måler 15 m i Ø-V og 10 m i N-S, og er 1,5-2 m høj. I toppen et hul (4 m i diameter og 1 m dybt). Hullet går delvist ned ad sydsiden. Den sydlige del af højen er mangler og består af en stejl brink.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2016
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumGravhøj. Højen måler 10 m. i nord-syd og 15 m. i øst-vest. Set fra N og V er den 2 m. høj, mens den set fra S og Ø er 1½ m. høj. I toppen et stort hul (4 m. i diam. og 1 m. dybt). Hullet går delvist ned af sydsiden. Den sydlige del af højen er pløjet væk. Sydlige fod er således fjernet. Sydsiden består af en stejl brink. Højen er beliggende i skovkant op til ager i syd. Højen er bevokset med græs, krat og træer i foden.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er beliggende i skovkant op til ager i syd. Højen er bevokset med græs, krat og træer i foden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links