Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
091642
Sted- og lokalitetsnummer
100201-212
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 1,5 m høj og 10-12 m i diameter. En 1 meter bred rende gravet tilnærmelsesvis tværs igennem fra nord. Rodvælter i siden mod sydvest.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende ret ud til en topografisk skrænt, der danner skel mellem littorina- og yoldia-fladerne. Tillige beliggende i en smal blandingsbevoksning med ager mod nord og vest. Svært definerbar afgrænsning men ca. 16 x 20 meter i dimension.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKratovergroet, udflydende høj i smal træbevoksning.
2015
Museal besigtigelse - Nordjyllands Historiske MuseumLav, forgravet høj i mindre træbevoksning.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links