sf NV
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
2304111
Sted- og lokalitetsnummer
180811-166
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/8 1874, Geodætisk Institut. Høj, 2,25 x 17 m. Lyngklædt i hede (som tidligere har været beplantet). Toppen affladet, muligvis ved anbringelsen af et geodætmærke, som står på toppen. Topfladens diameter er 7 m. I topfladens N-side står to stubbe af fastcementerede stolper. Højsiderne ret velbevarede. Dog ligger nogle tilgro- ede jorddynger op ad Ø-siden. En del sten ses i topfladen.

Undersøgelseshistorie

1874
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Tihøje". Affladet top med sænkning med GI's granitsten. Som fritekst. Eroderet sti op ad NØ-siden med synlig stenpakning i højtop. Bevokset med græs i top og lyng, revling og løvkrat (bl.a. eg) i siderne, i hede. ** Seværdighedsforklaring ** Statens vildtreservat. Adgang ad stien til højen, uden hund eller skydevåben. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links