Oversigt fra øst
.
Oversigt fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140413
Sted- og lokalitetsnummer
110111-103
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Volshøj", 21 x 3,2 m. Sænkninger i top. Siden afgra- vet mod NØ, større sænkninger i siden mod V-N. Overfladen ujævn. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr., men højen fremtræder nu rektangulært ompløjet, hvor foden er afpløjet rundt om, og står som en høj kant, der mod vest og syd er henh. vis 0,7 og 0,8 m høj. Specielt mod syd er der pløjet 1-2 m af højfoden, formodentlig for at skabe passage mellem højen og et skeldige 4 m syd for den. Kanten står her uden bevoksning, og der er fare for erosion. Ejeren fortalte, at højen havde set sådan ud i de 11 år, han havde haft gården. Der er kun lige så meget plads, at han kan køre med maskiner mellem højen og skellet, og af og til skraber harvetænderne i kanten af højen. Han lovede at være mere forsigtig i fremtiden. Det bedste ville være en retablering af højfoden, men det vil formentlig forudsætte, at dyrkningen af stykket mellem skellet og højen må opgives. Det anbefales, at man venter et par år og ser, hvordan skaden udvikles. Mål:3,6x22x14 m. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i ager, syd for højen et flot dige.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links