Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131272
Sted- og lokalitetsnummer
120115-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1 m høj og ca. 15 m i tværmål. Lynggroet (med lidt fyr og gran). (Midt oppe på højen en nylig gravet rende gående krumt fra syd til vest, ca. 0,5 m bred og fra 10-50 cm dyb. I rendens bund ses en stensætning af sten i størrelser fra store hånd- sten til små koltringer. Tilsyneladende ligger de kun i eet lag og danner en slags cirkelformet stenbælte, ca. 0,5 m bredt. Diameteren af dette stenbælte er fra yderkant til yderkant ca. 5 m. Dog ses ved en enkelt tværgrøft mod nord, at der også er sten længere ind mod højmidten).

Undersøgelseshistorie

1961
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLav højning ret op af privat bolig Helt tilgroet i træer og krat. Ingen fotodokumentation gpa vegetationen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links