Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
051529
Sted- og lokalitetsnummer
100307-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, hvis indre er udgravet, kun ring tilbage. Tinglysning af C-højen 1993 *************************** Høj, 2,5 x 25 m. Forgravet. Sænkning i top; desuden fører en grøft ind fra øst i en bue ind mod højens midte. I skov.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2 x 18 x 18 jm. Som tidligere beskrevet, men en grøft fører i en bue ind fra østsiden og afskærer den østlige del af højen. Et hegn går over højen i N-S retning. Ingen foto. *** Nyberejsningstekst *** Nyberejsning den 15.10.1992. Høj. C-høj. Meget forgravet. Stor sænkning i top, desuden fører en grøft ind fra øst i en bue ind mod højens midt. I N-foden en stor vindfælde. Et el/øg pigstårdshegn går over høj og højtop i N-S retning. Der er plantet ungen grantræer på højen. Bevoksning: 1992: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumForgravet, græsklædt højrest i uplejet plantageareal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links