Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28114
Sted- og lokalitetsnummer
160307-84
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 16 m. Fra S større udhuling; N-siden stejlt afgravet; i toppen hul 4 x 2 m, 1 m dybt. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som fritekst. Udhulning fra syd er ca. 5 m bred, fra top til fod. Hul i top opfyldt, ses nu som flad sænkning. Højsiden mod SØ. Meget hullet. Alt tilgroet. Bevokse3t med græs, på sikkel i ager. ** Seværdighedsforklaring ** Del af stor højgruppe i området. Bevoksning: 1997: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt. Del af meget seværdig højgruppe. Beliggende i udyrket græsmark. Synlig fra offentlig vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt. Den gamle indgravning i syd har medført en pukkel mod SV (tilføjelse til højen). Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links